SKWALEN OLIWNY

SKWALEN OLIWNY- cudowny i wszechstronny naturalny kosmetyk

Skóra-największy organ naszego ciała jest stale narażona na szkodliwy wpływ środowiska. Uszkodzenia spowodowane działaniem wolnych rodników przyspieszają rozpad kolagenu powodując powstawanie zmarszczek. Pierwszą linię obrony przed szkodliwymi czynnikami stanowią lipidy na jej powierzchni.  Zdrowy organizm sam zwalcza wolne rodniki, jednak tylko do czasu. Gdy wolnych rodników jest więcej niż jest w stanie zlikwidować, dochodzi do zachwiania procesów utleniania i zaburzenia równowagi biochemicznej i w konsekwencji do szybszego starzenia się organizmu. Zadaniem kosmetyków jest wspomaganie działań obronnych organizmu.

Korzystny wpływ oliwy z oliwek znany jest od tysiącleci. Badania współczesnych naukowców nie tylko potwierdzają  to, co wiedzieli już starożytni, ale także wykazują, że niezmydlająca się frakcja oliwy z oliwek, stanowiąca jej niewielki procent, ma dwłaściwości dobroczynne dla zdrowia człowieka.

Skwalen oliwny jest właśnie aktywną, skoncentrowaną i w pełni naturalną płynną frakcją niezmydlającą oliwy z oliwek. Jego cząsteczki są również jednym z głównych składników sebum- ochronnej warstwy tłuszczowej naskórka, a zatem pełnią istotną rolę w ochronie skóry. Niestety wraz z wiekiem (mniej więcej od 25 roku życia) obecność skwalenu w ludzkim sebum zmniejsza się, czyniąc ją coraz bardziej wrażliwą na aktywność wolnych rodników.

Oprócz aktywności w zakresie ochrony skóry, skwalen oliwny ma inne ważne właściwości, które są wykorzystywane w preparatach kosmetycznych.

  •      Właściwości nawilżające Już po jednej aplikacji skwalen oliwny daje natychmiastowy i długotrwały efekt nawilżenia y.
  •      Zwiększenie aktywności faktora SPF
  •      Naturalny Emolient- Emolienty to substancje zabezpieczające przed utratą wody poprzez utrudnienie jej przenikania przez naskórek, dzięki wytworzeniu warstwy ochronnej na skórze. Będąc jednym z naturalnych emolientów, skwalen wchłania się szybko w głąb skóry, przywracając jej jędrność i elastyczność nie pozostawiając tłustej  warstwy.  Łatwo miesza się z sebum, przyspiesza penetrację przez skórę, mieszki włosowe i gruczoły łojowe. Ze względu na te cechy i swoje powinowactwo do skóry Skwalen jest więc szeroko stosowany w emulsjach kosmetycznych. 
Podsumowując: Wymienione wyżej cechy Skwalenu oliwnego dają mu bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce.

Pielęgnacja skóry: Zalecany jest do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, delikatnej, wrażliwej, alergicznej. Przydatny jest również w pielęgnacji skóry dotkniętej trądzikiem jako że redukuje przebarwienia, blizny potrądzikowe. Olej jest bardzo lekki, po aplikacji szybko się wchłania i nie pozostawia uczucia tłustości tylko nawilżenia i wygładzenia. Uzupełnia braki w warstwie lipidowej naskórka. Zwiększa ochronę przeciwsłoneczną ze względu na przeciwutleniacze i dodatkowe faktory SPF. Przedłuża również działanie antyoksydantów – witaminy E, A czy koenzymu Q10.

Pielęgnacja włosów: Dodany do odżywek do włosów Skwalen odżywia cebulki, a tym samym stymuluje wzrost włosów. Łagodzi również suchość włosów i skóry głowy

 Makijaż: Skwalen jest cennym składnikiem szminek, błyszczyków do ust, tuszy do rzęs i pudrów

Pielęgnacja ciała: Jest składnikiem preparatów regenerujących, olejków do masażu i kąpieli, kremów do rąk, oraz doskonałym nośnikiem perfum.

Przykładowy sposób użycia:

•bezpośrednio na skórę

•dodatek do gotowych kremów i mleczek

•składnik fazy olejowej własnoręcznie robionych kremów, mleczek, balsamów, pomadek do ust, maseł i olejków do masażu, (skwalan może być ogrzewany do 80 st. C lub dodawany do emulsji po ochłodzeniu do 35 st. C)

Przechowywanie: Odporny na utlenianie – można przechowywać w temperaturze pokojowej
Postać: stabilny bezbarwny i bezwonny olej o gęstości 0.8 g / ml

Olej kokosowy-specjalista do wielu zadań

Olej kokosowy- specjalista do wielu zadań

Olej kokosowy to jeden z najzdrowszych  i najwszechstronniejszych tłuszczów. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce, gdzie stosowany jest do pielęgnacji skóry i włosów

Zastosowanie do celów spożywczych:

 Ze względu na wysoką temperaturę palenia jest idealny do smażenia , do którego nadaje się znacznie lepiej niż stosowana powszechnie oliwa z oliwek.  Można go również używać do gotowania,  pieczenia, deserów, a nawet do smarowania pieczywa.

·         Ma właściwości  antywirusowe, antybakteryjne i przeciwnowotworowe.

·         Wspomaga układ immunologiczny

·         Dzięki właściwościom antyseptycznym  przyspiesza gojenie ran

·         Łagodzi dolegliwości cukrzycowe , nie obciąża trzustki,

·         Poprawia trawienie, oraz pracę wątroby i nerek.

·         Co ważne dla osób na diecie nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a nawet przyspiesza metabolizm i ułatwia kontrolę wagi.

·          podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL)we krwi.

Choć w jego skład wchodzą nasycone kwasy tłuszczowe, są one jednak zupełnie inne od tych znajdujących się w tłuszczach zwierzęcych.  Najnowsze badania wskazują, że trójglicerydy wchodzące w skład  oleju kokosowego są łatwo metabolizowanym i łatwo dostępnym źródłem energii.

Olej kokosowy znalazł również zastosowanie jako środek pielęgnacyjny i kosmetyczny oraz do masaży.

Pielęgnacja skóry:

·         Jest idealny do cery suchej,  łuszczącej się i swędzącej. Najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w jeszcze wilgotna skórę, tuż po kąpieli.

·         Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry i egzemą.

·         Zapobiega zmarszczkom,  wiotczeniu skóry oraz przebarwieniom.

·         Chroni przed szkodliwymi skutkami promieniowania słonecznego.

·         W przypadku bardzo delikatnej i przesuszonej cery może być stosowany do demakijażu oczu i twarzy.

·         Ma przyjemny zapachJ,jest też doskonałą bazą dla innych substancji kosmetycznych i aromaterapeutycznych, gdyż pomaga im wnikać w głąb skóry

Pielęgnacja włosów:

·         Idealnie nadaje się do suchych, zniszczonych włosów, ze skłonnością do rozdwojonych końcówek- doskonale je pielęgnuje, zapewnia ich odbudowę i ochronę

·         Dzięki wysokiej zawartości kwasu laurynowego łatwo wnika we włosy.

·         Usuwa łupież.

Aby odżywić włosy olejem należy go wmasować na mokre włosy, nałożyć na nie foliowy czepek i owinąć głowę ręcznikiem. Pozostawić olej na włosach na godzinę lub całą noc, a następnie dokładnie umyć włosy.  Oleju można używać również bez spłukiwania, należy jednak uważać  by nałożyć niewielką jego ilość by nie obciążyć i nie przetłuścić włosów.

Sposób przechowywania: Olej należy trzymać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej, oraz chronić przed światłem  i wilgocią. Można przechowywać w lodówce. Przechowywany w temperaturze pokojowej przyjmuje konsystencję masła o białej, mlecznej barwie. Powyżej temperatury 25 C olej ma postać płynną. Zmiany stanu skupienia oleju nie mają wpływu na jega jakość i nie powodują utraty właściwości. Aby upłynnić olej wystarczy pojemnik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody, umieścić w naczyniu z ciepłą wodą lub ewentualnie można postawić na kaloryferze.

Oczyszczanie twarzy…olejem

Uwielbiam wizyty w drogeriach i perfumeriach odkąd tylko pojawiły się na naszym rynku. Kilka lat temu moją kolejną zakupową mekką stały się apteki oferujące linie specjalistycznych kosmetyków, którym fakt, że są dostępne wyłącznie w towarzystwie leków,  nadaje im powagi i każe nam wierzyć, że są skuteczniejsze i  warte zapłacenia znacznie więcej niż za ich drogeryjnych krewnych.  Od lat postępuję według scenariusza nakreślonego przez producentów: Wchodzę- czytam  chwytające za serce opisy o naukowcach, którzy w laboratoriach odkrywają, łączą, udowadniają, oglądam piękne modelki o nieskazitelnej cerze- wierzę- kupuję- nakładam na twarz kolejną warstwę chemii (lub o zgrozo łykam!!!) i czekam na efekty.Z czasem moja twarz staje się co raz bardziej zmęczona tymi zabiegami i wrażliwa na podrażnienia, w mojej łazience piętrzą się jak wyrzut sumienia tony drogich i z reguły nieskutecznych kosmetyków, a ja nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jestem manipulowana przez wielkie koncerny. Kilka tygodni temu natknęłam się na metodę oczyszczania twarzy….olejem, który w codziennej pielęgnacji może zastąpić środki myjące i kremy. Jako że moja wrodzona naiwność  została zaledwie zmącona porażkami na polu drogeryjno- aptecznych zakupów postanowiłam spróbować zakładając, że jak nie zadziała, to przynajmniej nie nadszarpnie domowego budżetu,  a olej wykorzystam w kuchni i apteczce. Ponieważ ostatnio  (może pod wpływem mody, a może wiekuJ) porwała mnie ideologia eko,  minimalizmu i fair trade  przemówił do mnie również argument, że to tradycyjna, naturalna, wolna od chemii metoda, która jest przyjazna dla środowiska i nie napełnia kieszeni przebrzydłym chciwym korporacjom.

Jako że, jako nastolatka walczyłam  z niedoskonałościami i przetłuszczaniem skóry za pomocą wysuszających preparatów naturalną reakcją było przerażenie na myśl o nakładaniu na twarz tego, czego jak ognia unikałam przez lata- trudnej do zmycia tłustej cieczy, która z pewnością zatyka pory i z nieodzownie  przyniesie katastrofalne skutki.  Bo właśnie taki- baaardzo tłusty  jest olej rycynowy, który raczej kojarzy nam się z domową apteczką niż kosmetyczką.

Tymczasem charakteryzuje się on cudownymi właściwościami- nie zatyka bowiem porów, a wnika w nie i „wyciąga” zanieczyszczenia i nadmiar sebum,  co pozwala pozbyć się zaskórników. Niezależnie od tego jak tłusta po aplikacji wydaje się skóra, olej rycynowy w rzeczywistości  WYSUSZA ją, dlatego trzeba go połączyć  z bogatą w odżywcze składniki, nawilżającą oliwą z oliwek. Oliwa wygładza skórę i zmiękcza ją nadając jej blasku. W zasadzie, możemy używać dowolnych olejów do mieszanki z olejkiem rycynowym w zależności od korzyści, jakie chcemy osiągnąć.
 Przykładowe oleje:

  • olej ze słodkich migdałów – nawilża, łagodzi i odżywia skórę,

·         olej z pestek winogron – bogaty w antyoksydanty

·         olej jojoba – zbliżony składem do ludzkiego sebum świetnie oczyszcza skórę. Dodatkowo nawilża ja i natłuszcza.

·         oliwa z oliwek – zawiera antyoksydanty, doskonale nawilża suchą skórę.

·         macerat brzozowy – działa rozjaśniająco na przebarwienia.

  W ten oto sposób uzyskujemy  niewielkim nakładem finansowym idealną miksturę oczyszczającą i odżywiającą naszą skórę.
Co będzie nam potrzebne?

Dla cery tłustej proporcje 1/1: (na postawie moich doświadczeń- olej winogronowy+ rycynowy- takie proporcje nadają się bardziej do cery tłustej, do normalnej lepiej jest zmienić  stosunek składników na korzyść oleju bazowego)

100 ml oleju bazowego np. oliwy z oliwek
100 ml oleju rycynowego
 
Pusta butelka z dozownikiem lub (najlepiej)pompką
Myjka lub mały ręcznik- bardzo dobra, zwłaszcza do cery delikatnej, łatwo ulegającej podrażnieniom jest ściereczka z mikrofibry.
Olejki eteryczne (nie są konieczne, ale mamy do wyboru oszałamiającą ilość naturalnych zapachów!)
Modyfikacje dla skóry o specjalnych wymaganiach:
Dla cery normalnej :
75% oleju bazowego, 25% olej rycynowy (z doświadczenia wiem, że od takiej proporcji najlepiej zacząć, jeśli po umyciu czujemy, że cera jest „ściągnięta” należy dodać oleju bazowego
suchej, dojrzałej, wrażliwej: proporcje należy zmniejszyć na korzyść oleju bazowego, znam osoby, które dodają niewielką ilość oleju rycynowego, lub nie dodają go wcale:)
W ten sposób za niewiele ponad 10 złotych otrzymujemy 200 ml wielozadaniowego, naturalnego, bezpiecznego i ekologicznego środka do mycia i nawilżania twarzy!!!
Oczywiście można przygotować mniejszą ilość preparatu, pamiętając o zachowaniu odpowiednich proporcji oleju rycynowego do oliwy.
Jeśli po użyciu masz wrażenie ściągania i napięcia skóry (tak, tak, olej rycynowy naprawdę wysusza skórę) dodaj do mieszanki więcej oleju bazowego.
Sposób użycia:

·         Wlej do butelki oliwę z oliwek lub inny wybrany przez Ciebie olej, dopełnij olejem rycynowym, jeśli chcesz dodać olejek eteryczny to teraz jest najwłaściwszy  moment. Zakręć butelkę w wstrząśnij przez ok min, by ciecze się dokładnie połączyły.
·         Zmyj makijaż za pomocą wacika nasączonego  uzyskaną substancją i pozostaw na moment do wchłonięcia
·         Zamocz myjkę w gorącej wodzie, odciśnij  i połóż na twarzy na ok 30 sek. Taka łaźnia parowa otwiera pory, pozwala olejowi rycynowemu wniknąć w nie i “wyciągnąć”  zanieczyszczenia
·         Przetrzyj twarz myjką zmywając olej.
·         Gotowe. Nie potrzebujesz żadnego kremu, jednakże jeśli  planujesz ekspozycje na słońce nie zapomnij o preparacie z filtrem.
·         Dobrze wypierz myjkę o odwieś w miejscu, gdzie może dobrze wyschnąć, żeby nie stała się pożywką dla pleśni.
·         Powtarzaj procedurę 2 razy dziennie- rano i wieczorem- rezultaty zauważysz po tygodniu. 
 Niewielkie koszty+ krótki okres oczekiwania= małe ryzyko, jak się nie uda to resztę oliwy możemy wykorzystać w kuchni , a olej rycynowy do pielęgnacji włosów (doskonały, znany od lat sposób na wypadanie włosów), lub w domowej apteczce (skuteczny środek na przeczyszczenie).
Wypróbowałam- w moim przypadku DZIAŁA:)